Vad är en huskatt?

Huskatt
Foto: Eivor Rasehorn

Majoriteten av alla katter i Sverige är huskatter. En katt som inte är stambokförd (utan stamtavla) betraktas som en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har (gäller även om den har två renrasiga föräldrar med stamtavla men själv inte har stamtavla). Benämningen huskatt innefattar vad vanligen kallas bondkatt, blandraser och tamkatt.

 

Tyvärr förväxlar vissa ihop huskatten med Europén, men det är en helt egen ras.

Kastrera eller inte?

SVERAK rekommenderar att alltid kastrera huskatter för att undvika att det blir fler hemlösa katter. Svensk lagstiftning har skärpts sedan 15 juni 2020 och innebär i praktiken att alla katter som inte medvetet ska gå i avel måste kastreras. I dagsläget tros antalet hemlösa katter ligga mellan ca 100 000-150 000 st.

En katt som inte ska användas i avel ska kastreras. Kastrering kan utföras från 4 månaders ålder och rekommenderas att utföras innan den blir könsmogen.

Att en katthona mår bäst om hon får en kull kattungar först är endast en myt.

Utställning

Huskatter får ställas ut på utställningar från 4 månaders ålder och klassen är indelad i långhåriga respektive korthåriga huskatter som i sin tur delas upp i hanar och honor. För att delta i en utställning måste den ha ett huskattbevis.

Är du intresserad av att ställa ut din katt? Läs då mer i vår guide. Ett tips kan också vara att besöka en utställning först för att se hur det går till innan.

Standard på huskatt enligt FIFe

Kortfattat ska den ha excellent fysiskt kondition och vara välmående, lätthanterlig och vänlig. Alla ögonfärger, pälsvarianter, svanslängder och färger är godkända på både korthår och långhår. Se fullständig standard på engelska på FIFes hemsida – kattraser.